бе сред основните теми на XX гинекологична конференция, която се проведе в Боровец миналата седмица.

Събитието се състоя на 16-18 март 2017 г. в к.к. Боровец и бе организирано от Българското научно дружество по акушерство и гинекология. Сред разискваните теми бяха оперативната гинекология, антибиотиците в гинекологията, урогинекологията, климакс и хормонозаместителната терапия и др., но акцент бе поставен върху онкогинекологията.С презентации участваха водещи експерти от областта, които представиха личен опит и клинични случаи, с което дадоха ценни насоки на колегите си.

Ето какво споделиха пред "Здравен навигатор" някои от тях, сред които и проф. Стоимен Иванов, който е председател на Българското научно дружество по акушерство и гинекология:

Проф. Иванов: "В напредналите страни рядко правят операция на рак на маточната шийка“
Проф. Иванов, току що завърши 20-ата юбилейна национална гинекологична конференция. Разискваха се различни теми, имаше много присъстващи. Как според Вас мина събитието и какво Ви направи впечатление?

Програмата беше изключително трудна за изготвяне, защото беше голямо желанието на колегите от цялата страна, искащи активно да участват и да направят презентации. Хубавото е, че освен от академичните центрове, като София, Варна, Пловдив и Плевен, участваха и много гинеколози от по-малки и окръжни градове. Обсъдиха се доста теми, разделени по отделни панели. Повече бяха тези за злокачествените заболявания на женските полови органи и то специално за матката и яйчниците. Плевенският екип – Томов и Горчев направиха много добри презентации. Томов представи нещо много интересно – тема, която беше свързана с генетиката, а Горчев говори за операциите с робот. Това е модерната техника, която се използва все по-често. По света все по-малко се случва да се правят гинекологични операции със скалпел, всичко се прави лапароскопски. Трябва да се отчете и това, че участваха множество фирми по време на конференцията, които представиха свои препарати и технологии. Случвало се е в миналото техните презентации да са скучни и препрочетени от написаното на опаковката. Ние все пак сме научно дружество и този път от тях се изискваше да се подготвят със статистика, обработени данни с примери от конкретни случаи на лечение с дадения препарат, какви резултати има той и т.н. Вече от презентациите и на фирмите има заключения и изводи, а не само елементарно представяне. Впечатление направиха и няколко презентации на колеги, свързани с HP вируса. Знаем, че в България има програми за ваксинация, но е малък делът на момичетата, които са ваксинирани, докато има страни, в които почти всички са ваксинирани. Но има цяло движение против ваксините. Това е битка, която се води и у нас, и по света. Имаше няколко презентации за работата в тазовата хирургия, като например на доц. Славчев и д-р Славов. Имахме поздравления от здравния министър, лично беше дошъл и председателят на лекарския съюз д-р Грозев, който също така ни поздрави. За миналата година има около 400 случая на всеки 100 000 жени със различни злокачествени заболявания и България е на водещо място по този показател. Лошото е, че нямахме лекции за превенцията например. Това е болна тема по принцип. С нейната липса случаите на заболели само ще се трупат. Откриването им прекалено често е в напреднал стадий. Ако има превенция и се открие заболяването в началото, този проблем ще се намали драстично. В напредналите страни рядко правят операция на рак на маточната шийка, защото заболяването се засича в началните му фази. Жените редовно се консултират и преглеждат. Там може да се стигне най-много до махане на част от маточната шийка и проблемът се решава.

Какво е пожеланието Ви към колегите гинеколози?

Да са винаги активни и повече да наблягат на връзката с пациента. Той иска да разговаря с тях и да му се обяснява. Наистина ангажиментите са много, а има и много административна и академична работа също така в болниците, но контактът с пациента не трябва да се пренебрегва.

Проф. Горчев: "При рака на тялото на матката основното е в хирургията на лимфните възли“Проф. Горчев, разкажете ни за презентацията, която направихте.

Представих пилотно проучване по отношение на рака на тялото на матката, представих качествено нов модел по отношение на подхода към различните структури. Предстоят много проучвания в този аспект и ние сме много обнадеждени.

Едно от най-основните неща, които бихте препоръчал и посъветвал Вашите колеги по отношение на заболяването, за което споменахте?

Да бъдат много внимателни по отношение на това заболяване, да не го неглижират. То трябва да се лекува в центрове, в които имат опит с него, защото смисълът не е само в лекуването на самия орган, основното в такива случаи е в хирургията на лимфните възли.

Има ли някакви подводни камъни и пречки, които да водят към това то да бъде неглижирано заболяването?

Да, защото често се получават рецидиви и метастази, които не се издават във времето.

Бихте ли ни казал впечатлението Ви за конференцията?

Много съм приятно изненадан от посещаемостта и организацията. Това прави чест на дружеството по акушерство и гинекология.

Имате ли някакво послание към колегите си?

Да учат, да се стремят да се усъвършенстват и да бъдат много по-амбициозни.

Проф. Мария Малинова: Всеки ден в България от рак на маточната шийка умира по една женаПроф. Малинова, разкажете ни впечатленията си от конференцията и какви са основните акценти от Вашата презентация? Разкажете ни за представените от Вас случаи.

Изключително интересен беше докладът на проф. Чакалова, защото тя засегна възможностите за скрининг за рак на яйчниците – проблем, който е доста сериозен в света. Работи се сериозно в тази посока, но досега не е предложен нито един сигурен скринингов метод. Презентацията, която аз направих, беше за прилагането на ехографията за по-точно стадиране на рака на маточната шийка. България и Румъния са на първо място в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка. Всеки ден губим по една жена в България и откриваме 3 нови случая с такова заболяване. Най-тъжното е, че в България в момента разполагаме с програма за профилактиране на това заболяване с две ваксини, а не се използва. Това е програма за безплатно обхващане на момичета на 13-годишна възраст. В момента едва около 15% от децата са ваксинирани. Трябва всички медии и ние специалистите да положим усилия, да популяризираме и обясним програмата и да постигнем това, което са постигнали някои западни страни. В Дания ваксинираните момичета са 100%. В Австралия има около 94%. В скандинавските страни има много висок процент ваксинирани. Там даже ваксинират и момченцата, защото човешкият папилома вирус не причинява само рак на маточната шийка, а също и рак на пениса, на ануса и много други видове. Моята презентация се отнася за тези случаи, в които, за съжаление, жените вече са диагностицирани с рак на маточната шийка и трябва да се прецени дали са подходящи за оперативно лечение или трябва да се започне с лъчелечение и химиотерапия и евентуално след това да се стигне до радикална оперативна интервенция. В ръцете на опитен ехографист с много добър апарат и с всички възможности на съвременната ултразвукова диагностика може да се направи много точно стадиране. Не противопоставям този метод на използваните магнитно-ядрени резонанси, компютърна томография, PET-скенер и т.н. Говорим за още един метод, който може да ни помогне, за да изберем най-правилния път за лечение на пациентката. Направих също така и обзор върху друго заболяване, което по принцип е рядко в практиката. Става дума за рака на уретрата при жените. Представих един такъв случай и го разгледах тук, защото е важно. Оплакванията при жените от това заболяване често съвпадат с оплакванията от един обикновен цистит. Човек може да се заблуди и да заблуди пациентката. Това, на което обърнах внимание, е, че от първите симптоми до диагностицирането на заболяването минават средно 3 години. Това е загуба на един много ценен период, в който пациентката би могла да бъде своевременно оперирана, да й се проведе лечение и да се отстрани проблемът. Има нещо много важно – трябва да повишим общата култура на личните лекари по отношение на акушерството и гинекологията, за да разпознават някои специфични симптоми.

Какво бихте посъветвали колегите си и какво бихте искали да им кажете, особено на по-младите, навлизащи в професията?

В тази трудна обстановка, в която живеем и работим, да запазят хуманността си и заедно да направим всичко възможно за българката. Знам, че много от нас могат да отидат да работят в чужбина срещу много високо заплащане, но все пак нека направим всичко възможно за спасяването на българската жена.

Още от проведената конференция и интервюта с участниците очаквайте през следващите дни.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече