Това се случва за втора поредна година по инициатива на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

За втора поредна година Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и Клиниката по Неврология бяха домакини на събитие, на което се разглеждат едни от най-интересните теми, свързани със съня и неговите здравословни аспекти. Тази година кампанията, посветена на Световния ден на съня, бе с акцент върху качеството на съня, което непосредствено рефлектира върху качеството на живот, особено при остаряване на организма. Семинарът е озаглавен „Качествен сън за качествен живот“ и се проведе на 16 март. Той бе предназначен за лекари и специалисти с интереси в областта на нарушенията на съня, но и за пациенти, за които са предвидени специализирани дискусии с възможност за задаване на индивидуални въпроси.

Лекциите бяха ориентирани в две сесии, в които се засегнаха най-често срещаните проблеми със съня: безсъние, дневна сънливост и циркадни нарушения, хиперсомнии, двигателни нарушения, свързани със съня, обструктивна и централна сънна апнея и свързаните с тях заболявания.

Лектори бяха едни от най-добрите специалисти по медицина на съня у нас: проф. д-р Иван Стайков, началник Клиника по Неврология и медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, проф. д-р З. Захариев, председател на Българското дружество по сомнология, проф. д-р Л. Хараланов, доц. д-р П. Колев, доц. д-р М. Миланова, доц. д-р К. Терзийски, д-р Ф. Алексиев, д-р Л. Грозев.

Световният ден на съня е годишно събитие, което се отбелязва в последния петък преди пролетното равноденствие – тази година датата бе 15 март. Той има за цел да популяризира важни здравни и социални аспекти, свързани със съня и бодърстването, да спомогне превенцията и информираността за справяне с нарушенията на съня. Медицината на съня е сравнително непопулярен раздел на медицинската наука, въпреки че нарушенията на съня са сред най-честите проблеми в съвременното ежедневие. Те са причина за влошаване на качеството на живот и са рискови фактори за развитие на сериозни болестни състояния, включително сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания, диабет и затлъстяване.

Проф. Ив. Стайков, началник клиника „Неврология“ в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Международният ден на съня през тази година беше на 15 март; той обикновено се провежда в различни дни, като се чества от 10 години. И нашата задача бе да приветстваме отбелязването на Международния ден на съня с това голямо събитие, което организираме вече за втора година. На него бяха поканени пациенти, лекари и хора, които имат някакво отношение към съня. Тук са едни от най-добрите лекари, които се занимават с медицина на съня; те са и лектори на форума. Имаше много интересни лекции за обструктивна сънна апнея, синдрома на неспокойните крака.

Новото е, че се опитваме да се насочим към пациентите – имаше интерактивни участия. Те имаха възможност да задават въпроси, да дават мнението си, особено тези от тях, които вече се лекуват – за това какво още е необходимо да се направи за тях.

Проф. З. Захариев, председател на Българското дружество по сомнология

Целта ни е да популяризираме тази тематика пред широката публика и пред съответните институции. Т.е. – проблемите на съня и бодърстването, свързаните с тях заболявания и пр., защото България изостава доста в това отношение.

В последните години се оформи и се определи като нова дисциплина медицината на съня, която в различните страни се нарича по различен начин – сомнология, медицина на съня и бодърстването и пр. В България в това отношение изоставаме както в научен, така и в практически план.

В случая става дума за един огромен контингент от болни, които страдат, и които не са достатъчно обгрижени в нашата страна. Могат да се изтъкнат различни причини за това, но може би най-същественият факт е, че за разлика от другите европейски държави, в България не се реимбурсират от Здравната каса нито изследванията, нито лечението на тези болни. За мен това е най-съществената причина за изоставането ни в това отношение.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече