Това сподели д-р Д. Стайков, един от основните организатори на XVI Конгрес на австрийските невролози.

Както вече ви информирахме, в Културно-информационния център на Айзенщадт, област Бургенландия се проведе XVI среща на Дружеството на невролозите в Австрия. Здравен навигатор бе гост на събитието. В качеството си на официален медиен партньор на Българското дружество по неврология, Здравен навигатор връчи поздравителен адрес от името на неговия председател акад. Иван Миланов, на председателя на Австрийското дружество на невролозите проф. Eugen Trinka.

Д-р Димитре Стайков е началник на клиниката по неврология в Krankenhaus der Barmherzigen Brüder Eisenstadt, Австрия. Освен, че е “българската следа” в австрийската неврология, д-р Стайков е създател на неврологичното отделение на болницата в града в област Бургенландия. Автор е на повече от 50 рецензирани статии в международни научни списания и е съавтор на ръководствата на Обществото за неврокритични грижи и Европейската организация за инсулт. Д-р Стайков беше едно от основните действащи лица в организацията на XVI Конгрес на австрийското дружество по неврология, който се проведе в Австрия.

Ето какво сподели д-р Стайков пред нас:

Програмата през тази година е ориентирана към често срещаните болести в неврологията - най-вече инсулти, деменции, множествена склероза, болест на Паркинсон. Последни данни сочат, че те засягат 1/3 от хората с неврологични оплаквания. Половината от тези пациенти страдат от инсулти, които са една от водещите причини за тежка инвалидизация и смърт в Европа. В България даже инсултите са на първо място като причина за смърт. В Австрия са на второ място. Темата е интересна не само за невролози, които се занимават с наука, които работят експериментално, но и за широката неврологична общност, за практикуващите лекари.

Цялата програма като концепция е изградена така, че да покрие най-важните теми в невологията. Хубавото на събитието е, че няма много паралелни сесии, така че всеки участник има физическата възможност да посети вълнуващите го тематики. Много интересна е темата на проф. Förstl от Мюнхен (очаквайте интервю с него бел.ред.), който е всепризнат учен и от десетилетия работи върху деменцията, бих отбелязал и темите за инсулта, епилепсията и мултиплената склероза. Все теми и лектори, които си заслужават да бъдат чути.

Конгресът на австрийската неврологична общност за първи път се провежда в Айзенщадт.

Така е! За пръв път в Айзенщадт и за пръв път в провинция Бургенланд. Причината да се проведе тук е новото неврологично отделение, което съществува от 2015 година, което аз поех и оглавих от самото му основаване. Имаше един начален период на изграждане, на съставяне на екип и развиване на дейността. Това е един вид демонстрация на подкрепа от страна на организацията на невролозите в Австрия лично към мен и моят тим, но също и сигнал към обществото и политиката колко е важно да има във всеки регион добра мрежа на здравеопазването, и най-вече в областта на неврологията, защото там има болести, чието лечение зависи от бързината на реакцията и разстоянието до най-близката болница.

Интересът към събитието от страна на колегите Ви е огромен…

Да, има над 700 предварително регистрирани участници, но на място се регистрират още колеги, така че около 800 души взимат участие в събитието.

Освен като един от организаторите на конгреса, самият Вие имате лекции. Какво ще чуят колегите Ви от Вас?

Имам една лекция, посветена на тромбектомията - един от новите методи за лечение на остри и тежки инсулти със запушване на голям съд в основата на черепа, които се лекуват с техника с катетър, при която се изважда тромба с помощта на stent retriever. По този начин се подобрява много резултата от лечението в сравнение със стандартното лечение, което е интревенозната тробмолиза. Тромболизата беше номер едно стъпка на лечение, но преди няколко години с добре научно обоснован и доказан научен материал, тромбектомията се превръща в един съвременен, минимално инвазивен начин за лечение на тези тежки заболявания. Всичко това обаче, изисква много ресурси, специалисти, които да извършват процедурата и ноу-хау. Предизвикателствата пред нас сега са да се изгради мрежа, която да покрива цяла Австрия, за да може да бъде добре осигурен този метод на лечение.

Ще открехнете ли завесата как се случва колаборацията между отделните звена в мрежата?

Характерното за системата от неврологични центрове в Австрия е, че е много добре и равномерно разпределена по региони още от началото на въвеждането на т.нар. stoke units (отделения за лечение на остри инсулти), които разполагат със специализирани терапевти, лекари и обучени специалисти. Терапията е много добре документирана в регистър за цялата страна, в който всички центрове са задължени да въвеждат данните на своите пациенти. Така че има много добър контрол на качеството, много добро разпределение и много добра инфрастуктура, което позволява от всяка една точка на Австрия, в рамките на 45 минути да може да бъде достигнат stroke unit център.

Всичко това звучи като добре смазана машина. Има ли предизвикателства, които предстоят?

Предизвикателствата през следващите години са да се организират нови центрове за тромбектомия, което е по-високото ниво на оказване на помощ и изисква повече ресурси. За това кратко време, откакто съществува нашето отделение, успяхме да въведем метода. През изминалата година, сме лекували 10 пациенти по този метод. Работим над обучението на колеги, които могат да покрият по-голям период от време, като целта ни е 24/7, но още сме далече от нея. Към момента имаме само един специалист, който обучава млади колеги.

Колко са местните центрове?

В Австрия има 9, като голяма част от тях са концентрирани в големите градове, най-вече в университетските болници в Грац, Залцбург, Виена, Долна Австрия, Инсбрук…

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече