Това отбеляза проф. Илия Салтиров от ВМА, инициатор на „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”.

Тази година събитието, което вече се превърна в традиционно и с международна значимост, отбеляза 10-годишен юбилей. Както вече имахте възможност да се запознаете, Х-то издание на форума се състоя на 12 и 13 април в НДК, София.

Симпозумът е ежегодна научна проява, организирана от Военномедицинска академия (ВМА), Катедрата по Урология и Нефрология на ВМА и Българско дружество по Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, с подкрепата на Секцията по Уролитиаза (EULIS) на Европейската Асоциация по Урология (EAU), South-Eastern European Group for Urolithiasis Research (SEGUR) и International Alliance of Urolithiasis (IAU).

Научната програма изцяло е посветена на съвременните тенденции в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия при диагностиката, лечението, метаболитните изследвания и профилактиката на уролитиазата.


„Приветствам Ви с „Добре дошли“ на поредния Х-ти симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”, който за пореден път събира при нас хората, които се интересуват от тази част на нашата специалност, която се развива с изключително бързи темпове и непрекъснато отправя към нас нови предизвикателства за овладяване на нови техники, които са насочени към ефективното лечение на пациентите. Надявам се с този форум да даваме актуална информация за нашите колеги в България, а и не само (в това число и за колегите, които участват от съседните страни), за да могат те да бъдат информирани на ниво и съответно адекватни в своята ежедневна практика“, отбеляза при откриването на събитието инициаторът му проф. Илия Салтиров.

Какво още коментира проф. Илия Салтиров:

Самият форум се подкрепя не само от ВМА и Българско дружество по Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, но и от редица международни организации, свързани с лечението на уролитиазата и минималноинвазивната хирургия. Това са Секцията по Уролитиаза (EULIS) на Европейската Асоциация по Урология (EAU), South-Eastern European Group for Urolithiasis Research (SEGUR) и International Alliance of Urolithiasis (IAU).

В първия ден научната програма включваше 16 лекции, като имахме 6 сесии на предаване на оперативни интервенции в реално време; имахме сесии, в които дебатирахме актуални и неособено ясни като концепция проблеми в нашата дейност. Имахме възможност в предварително записани операции да коментираме отделните стъпки по тези интервенции, да ги анализираме с цел практическа полза за нашите участници. Разбира се, дадохме възможност на делегатите да представят своята работа в модерирана постерна и видео сесия, също така – създадохме условия младите колеги да могат да повишат своите способности за работа с ендоскоп и различни консумативи в hands on training сесиите.

Бих казал също, че отново се радвахме на участието на изключително авторитетни европейски и световни преподаватели в урологията. В тазгодишния симпозиум имаше 28 члена на Научния комитет, които бяха представени от 11 страни. Имахме дори представител от Китай – проф. Д. Гу, както и такива от Испания, Великобритания, Италия, Германия, Австрия, Гърция, Турция, Северна Македония, Сърбия, така че участниците действително имаха възможност да контактуват с едни от видните експерти в минималноинвазивната хирургия, урологията и хирургията, свързана с уролитиазата.

За поредна година предоставихме опция и на колегите, които нямаха възможност да присъстват на симпозиума, в реално време да са в залата чрез своите компютри, таблети, телефони и пр. Т.е. те имаха възможност да наблюдават както презентациите, така и демонстрациите на хирургичните техники, при това не само в България, но и по целия свят.

Искам да благодаря и на нашите спонсори, без помощта на които не бихме могли да осъществим това събитие. Те не бяха много, но са верни привърженици на симпозиума ни.

Очаквайте още:

(Проф. Д. Младенов)

  • Технологични новости, които представи „Медицинска Техника Инженеринг“ в рамките на провелото се специализирано медицинско изложение, както и коментар на Guillame Neveu от Франция – Business Unit Manager Eastern Europe and Africa;
  • Блиц-интервюта с професорите Митко Цветков, Димитър Младенов и Орлин Савов.

Снимки: Здравен навигатор

Петър Колчев, Мария Радмилова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече