Това информираха от лечебното заведение.

С 12 нови апарата работи Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас, съобщиха от болницата. Те са купени с целеви средства от Министерството на здравеопазването, като стойността на обществената поръчка е 249 000 лв. без ДДС.

Това е добра новина за всички 120 пациенти на Отделението по хемодиализа, които търпяха неудобства заради старите и развалящи се апарати. Машините облекчават и работата на екипите, защото са съвременни и лесни за употреба, допълват от лечебното заведение.

Въпреки наличието на други две частни хемодиализи в област Бургас, потокът в морския град се увеличава. Не са редки ситуациите, когато по-сложни случаи се препращат от частните отделения в УМБАЛ Бургас. Сред пациентите има и деца, като най-младият болен в момента е на 17 години.

Болницата приема пациенти от най-отдалечени населени места, като ги вози и връща обратно за всеки сеанс. През лятото отделението обслужва и чуждестранни туристи и летовници.

Към края на месец март тази година, лечебното заведение се оборудва и с автомобил с платформа за инвалидни колички, за да обслужва болните на хемодиализа в областта. Той е доста удобен за хората с увреждания, защото вече не се налага персоналът и близките на пациентите да ги свалят от количките на ръце, за да ги настанят в буса. Количките влизат в автомобила по платформата, която се вдига и спуска автоматично.

УМБАЛ Бургас е задължена да транспортира болните на хемодиализа от и до домовете им за всеки сеанс. Пациентите са пръснати в десетки населени места в региона. Сред тях има и тежко болни с придружители, както и хора с увреждания и ампутирани крайници. Благодарение на новата платформа, транспортирането им вече е по-комфортно, уточниха от здравното заведение.

„Това е единственият подобен автомобил на лечебно заведение в областта. Благодаря на Кукления театър в Бургас, с чието съдействие успяхме да го оборудваме“, коментира тогава изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече