Оригинални съобщения на 4-тата научна среща по заболявания на хипофизата.


На 9 и 10 май се проведе IVНаучна експертна среща по заболявания на хипофизата, заедно с обучителна сесия върху заболявания, причинени от нарушена регулация на растежен хормон. Събитието се проведе в аулата на УМБАЛ „Св. Екатерина”, София и бе организирано от Центъра по редки ендокринни болести на УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”, който е признат със сертификат от Министерство на здравеопазването като експертен център по „Хипопитуитаризъм, Синдром на Кушинг с хипофизарен произход, Акромегалия и хипофизарен гигантизъм”. Ръководители на центъра са проф. д-р Сабина Захариева и доц. д-р Атанаска Еленкова. Като организатор и на научното събитие, проф. Захариева разговаря със Здравен навигатор за избора на теми и експерти, представени на тази среща:"Темите на тазгодишната експертна среща са посветени на редките ендокринни заболявания, а това са заболявания на хипофизата и надбъбречните жлези. Всяка година акцентите са различни и касаят различни аспекти на тези заболявания. Първият ден от програмата бе посветен на нарушения в регулацията на растежния хормон със съответните заболявания при неговата свръхпродукция и недостиг. Във втория ден темата е ендокринни хипертонии, тъй като една голяма част от артериалната хипертония се дължи на ендокринни заболявания и основно на заболявания на надбъбречните жлези.

Проф. Захариева, има ли разлика в нивото на поднесената информация и аудиторията между двата дни?

В първия ден (Обучителна среща върху нарушена регулация на растежния хормон) се поднасят повече изяснени въпроси, правила за диагностика и лечение (гайдлайни) и присъстващите бяха предимно млади хора – специализанти, докторанти и дори студенти. Тъй като не се взима регистрационна такса , аудиторията е многобройна и присъстват хора, които се интересуват от определени проблеми. През цялото време аулата беше препълнена."Силно международно присъствие отбеляза първия ден в две сесии: свръхпродуцкия на растежен хормон и дефицит на растежен хормон. Първата сесия представи генетиката на туморите, продуциращи растежен хормон (Constantine Stratakis). Акцент в изнесените презентации беше акромегалията (Alber Beckers) като се обърна специално внимание върху терапевтичните подходи и оптимизация на медикаментозното лечение при акромегалия (Sebastian Neggers,), артериална хипертония при страдащите от тази болест (Rosario Pivonello), качеството им на живот (д-р Силвия Въндева) и ендоскопско ендоназално лечение на соматотропиноми (д-р Деян Попов).


Проф. Sebastian Neggers (очаквайте интервю с професора във връзка с презентираната от него тема)

Втората сесия обърна внимание на по-рядко срещаните индикации за лечение с растежен хормон при синдромите Prader-Willi, Silver-Rusell и синдромът Turner (проф. Виолета Йотова). Втората лекция представи GH(Growth Hormone) заместителна терапия при възрастни с хипосоматотропизъм (Ilan Shimon).

"Във втория ден тема са ендокринните хипертонии, където ще се представят и оригинални съобщения и изследвания на различни екипи. Ще участват най-известните изследователи от Европа, които са тесни специалисти по третираните въпроси," уточни проф. Захариева.

Вторият ден програмата бе организирана в няколко сесии: сутрешна, която обхваща проблемите при Кушинг синдром в четири теми (Jerome Bertherat, Xavier Bertagna, Susan Webb и Alicia Santos), предиобедна – артериална хипертония при пациенти с вродена надбъбречна хиперплазия (Djuro Macut) и при пациенти с дефицит на 11 бета-хидроксилаза (д-р Анелия Нанкова), при пациенти с първичен алдостеронизъм (Gian Paolo Rossi) и повишена секреция на алдостерон при есенциална хипертония (George Piaditis). Следобедната сесия бе в две части и в първата си част разгледа проблемите на феохромоцитом и параганглиом като наблегна върху генетиката (Anne-Paule Gimenez-Roquepo), гайдлайна за дългосрочно проследяване (Laurance Amar) и две съобщения от клиничната практика, касаещи соматична HIF 2 алфа мутация (Dragana Milic) и синдром на von Hippel-Lindau в контекста на бременността (Milica Medic-Stojanovska).

Втората част обърна подробно внимание на АХ при пациенти със захарен диабет (проф. Цветалина Танкова), синдром на поликистозните яйчници (д-р Ралица Робева), при пациенти с Кушинг синдром и ЗД (Maria Kotowska) и steroid metabolomics като нов диагностичен инструмент при заболявания на надбъбречните жлези (Zalfiya Shafigullina).

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече