Учредиха Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори.

Българското дружество по ендокринология и първата в България онлайн платформа за социално-значими заболявания „Портал на пациента“ приветстваха на 10 и 11 май 2019 г. в Централния военен клуб в София Първа научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания. Събитието събра над 350 български и чуждестранни специалисти от областта на ендокринологията.Ход на научната програма на събитието даде председателят на Българското дружество по ендокринология (БДЕ) проф. д-р Анна-Мария Борисова, която изложи епидемиологични данни за рака на щитовидната жлеза в България. Други акценти в научната програма, организирани в отделни сесии бяха лечението и диагностиката на тиреоидния карцином, йоден дефицит, бременност и хипотиреоидизма, автоимунна тиреоидна болест и нарушения в калциево-фосфорната обмяна. (Очаквайте подробен материал по темата с автоимунните заболявания на щитовидната жлеза и по-конкретно тиреоид на Хашимото, представен от доц. Пламен Попиванов, както и интервю с д-р Александър Шинков относно необходимостта от биопсия и оперативно лечение на малки карциноми на щитовидната жлеза.)


Доц. Попиванов (отляво) и д-р Шинков

Успоредно с научната програма се проведе и Първата пациентска конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, организирана от ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза).

Учредяването на Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори (Southern European Club of Endocrine Tumors – SECET) бе съществен акцент, който също се случи успоредно с цялото събитие. Представители на 11 държави членки присъстваха на учредяването, по време на което се поставиха нови идеи и предложения, с които Здравен навигатор ще ви запознае допълнително. Очаквайте и интервю с проф. д-р Румен Пандев, вдъхновител и домакин на това събитие. Като цяло мисията на един такъв клуб на специалисти е да подобри качеството на живот на пациентите с ендокринни тумори чрез мултидисциплинарен подход в диагностиката, лечението, рехабилитацията и социалната интеграция.


Проф. Макай и проф. Те (вляво)

В подкрепа на инициативата, от Сеул (Южна Корея) присъства проф. д-р Кюнг Те – генерален секретар на Азиатско-тихоокеанската асоциация по тиреоидна хирургия, който изнесе няколко презентации. Корейският професор е със световна известност в малко разпространената област на роботизирана хирургия на щитовидната жлеза. Заедно с проф. д-р Озер Макай (световен специалист в метода ТОЕТVA (трансорална ендоскопска тиреоидектомия – вестибуларен подход) бяха съпоставени двете методики, а Здравен навигатор ще ви запознае с разликите между тях.

В програмата бяха включени и клинични случаи на редки хирургични находки, както и сателитни симпозиуми на фармацевтична компания Merck, която представи новата формулировка на медикамента Euthyrox. (Очаквайте подробна информация по темата).


Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече