Това коментира пред нас в аванс специалистът, преди старта на конгреса по неврология.

От днес до 19-ти май 2019 г., в к.к. Златни пясъци се провежда XVIII Национален конгрес по неврология с международно участие. В същото време Българското дружество по неврология (БДН) чества своя 90-годишен юбилей. За конгреса и годишнината в аванс, Здравен навигатор разговаря с председателя на БДН акад. Иван Миланов.

Наш екип присъства на събитието и ще ви запознае с още множество подробности оттам.

90 години Българско дружество по неврология

Горд съм, че заедно с доц. Велчева успяхме да издирим данни относно това, че БДН навършва 90 години.

Дълги години се смяташе, че БДН е създадено някъде през 60-те години на миналия век. Аз обаче прецених, че няма как преди 9.IX.1944 г. да е нямало неврология у нас и като се разровихме из документите, се оказа, че Дружеството е създадено много по-рано.

По-старо от него е само дерматологичното дружество. Така, че този конгрес е юбилеен. Затова се и постарахме да поканим колкото се може повече чужди лектори.

Научната програма и чуждестранните лектори

Винаги избираме темите по тяхната актуалност. През годините във всяка една специалност излизат „шлагери” – когато за някое заболяване се открие ново лечение или нещо ново в патогенезата. Иначе има заболявания, за които няма какво да кажем, понеже нито знаем какво ги предизвиква, нито можем да ги лекуваме. Кой каквото ще да си приказва, но фармацевтичните фирми са един голям двигател на науката, защото инвестирайки в откриване на нови медикаменти, освен че те печелят, печелят и хората, които страдат от тези заболявания.

В различните издания на конгреса, вече са ни гостували по няколко пъти всепризнати имена в неврологията от Европа, САЩ и Канада. И все пак: ще присъстват много известни имена в сферата на главоболието. В тази област има нови неща –моноклонални антитела за профилактика на мигрената при повече от 4 пристъпа месечно. В областта на МС има доста развитие предимно в новите терапии, които стават все по-насочени конкретно към нарушение на имунната система. Ако се върнем назад, първите лечения на МС повлияваха общо имунната система, докато сега вече терапиите са прицелни, както в онкологията – действат върху определен патогенетичен механизъм.

Ще представим по-широко т. нар. дистонии. След 20-годишни мои „борби” с МЗ и НЗОК, най-после лечението на дистонията с ботолинов токсин, от другата година ще се реимбурсира. Когато се инжектира ботулинов токсин на тези пациенти, за 3 м. те стават 100% работоспособни. След това се инжектират отново. Малко са заболяванията, при които медикаментите решават тотално проблема. И аз съм много доволен, че това нещо ще се случи. Затова ще обърнем внимание на тази тема, а и да не изпаднем в другата ситуация, в която лечение има, медикамент има, но няма кой да го приложи, защото лекарите трябва да бъдат малко поне обучени.

В областта на болестта на Паркинсон нови лечения все още няма, но много се работи по патогенезата; разработват се ваксини, които все още не са излезли на пазара; има и клинични проучвания, които са в напреднал стадий.

Ден на Европейската академия по неврология

Ден преди Конгреса, на 15. май, ще се проведе Ден на Европейската академия по неврология. За това събитие се кандидатства и ние го направихме още преди 6-7 месеца, защото искахме да го обвържем с юбилея на Дружеството и да направим нещо, което не е правено никога в България. Това събитие като цяло е насочено към по-младото поколение. Ще присъстват трима основни европейски лектори, финансирани изцяло от Европейската академия по неврология. До обяд ще има лекции, а следобед – дискусии, което за мен е по-ценното нещо.

Проектът Angels

Аз съм относително доволен от този проект. За България той даде доста резултати. Това е много хубаво нещо, защото с него малко поразбудихме нашите невролози. Те са свикнали да прилагат по-консервативни лечения, докато този метод все пак има своите рискове: пациентът не само да не се подобри, но дори да се влоши след такова лечение, ако не си премерил добре всички За и Против. Но като цяло броя на пациентите с извършена тромболиза доста нарастна. Далеч сме от това, което ни се иска, но има голямо увеличение. Аз най-много се радвам на малките болници, защото в големите е по-лесно да организираш всичко, а и разполагат с апаратура.

Колкото по-малка е болницата – толкова по-трудно може да се осъществи това, но пък от друга страна отпада проблема с транспортирането навреме на пациента. Затова моята идея е да натиснем върху малките градове да лекуват инсулт, защото в София понякога заради трафика и някои други фактори отнема на Бърза помощ 1 час да реагира и транспортира пациента.

В един малък град това ще стане за 10 мин. и така се решава проблема с 4-часовия период, до който може да се извърши лечението. На конгреса също ще има лекция за този проект.

Държавните институции

Ако говорим за БДН и не намесваме темата за парите (които не стигат в нито една система на здравеопазване по света), не мисля, че имаме проблем с институциите. Контактът с институциите с какво е свързан?

Свързан е с включване на нови лечения, а в България те идват доста бързо. От гледна точка на диагностика, каквото е имало като проблеми, ние сме ги решили. Имаме чуваемост от страна на институциите и контактите ни са добри. То е малко срамно да не се оплачеш от Касата, но ние няма за какво да се оплачем.

Акад. Миланов даде пример с българи, живеещи в чужбина, които идват у нас, защото достъпа до консултация с доцент извън България отнема между 3-6 месеца, а за консултация с професор понякога дори не може да се говори. „Ето, тази година влезе и дълбоката мозъчна стимулация за пациенти с Паркинсон, което е по-скоро изключение, защото у нас тя малко закъсня. В повечето случаи, всички терапии идват съвсем навреме”, коментира акад. Миланов.

Младото поколение невролози

Допреди една година работата изглеждаше много зле. В последната година ми прави впечатление, че сред младите хора вече се е събудил интерес към неврологията. Въпреки, че неврологията не е специалност, от която се печелят много пари, от една година забелязвам, че в залите, където четем лекции, броят на младите хора много нарасна. Това значи, че трагичните ни прогнози, че след нас неврологията ще пропадне, не са верни.

Тя няма да пропадне, защото в момента имаме около 800 невролози. От тях може би 400 ще се пенсионират в близките години, но идват новите попълнения.

Участниците в конгреса

Пожеланието ми към всички участници в конгреса е да се видим отново на 100-годишния юбилей на БДН. Да сме живи и здрави, и все така да развиваме Дружеството по неврология, защото то има не само обучителен характер, а и сплотяваща функция – хората споделят служебните си проблеми, има кой да ги чуе и се взимат мерки, когато това е възможно.

Снимка: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече