Промените са заложени в едноименната Наредба, която е оповестена за обществено обсъждане.

Според нормативната рамка, приемите на основната имунизация на пневмококова конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст, ще бъдат намалени от три на два. Ще отпадне проба Манту и реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст и ще се въведе реимунизация срещу коклюш при деца на 12 години.

От здравното министерство се аргументират, че измененията са свързани с необходимостта от осъвременяване на националната имунизационна политика в съответствие с препоръки на СЗО и европейските имунизационни схеми и с направени от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предложения до министъра.

Предлага се и ред за уведомяване от общопрактикуващите лекари на подлежащите на имунизации лица по начин, който може да се удостовери - лицензиран пощенски оператор, по факс, на електронен адрес, чрез електронно съобщение на мобилен телефонен номер и др. Идеята е по този начин да се спомогне навременното информиране на родителите.

С измененията в наредбата, чрез периодична актуализация на имунизационния календар, се цели да се осигури достъп на българските граждани до съвременна ваксинопрофилактика.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече