За това предупреждават здравни специалисти.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври, но отсега здравни експерти алармират, че има опасност да се задълбочи недостигът на някои лекарства в Европа, в случай на „Брекзит“ без сделка, предаде „Ройтерс“.

Фармацевтичните компании са изразили подобни притеснения относно лекарствата, а някои са си запазили капацитета за въздушен товарен превоз, ако е необходимо. Очакванията, че въздействието върху медицинските доставки ще се усети и извън Великобритания. Около 45 милиона опаковки лекарства се изпращат от Великобритания до останалата част на блока всеки месец, при търговия на стойност близо 12 милиарда паунда през 2016 г., се казва в доклад на британския парламент.

Според експерти някои проблеми са неизбежни, ако Великобритания напусне ЕС без сделка. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще изведе страната си от ЕС на 31 октомври без сделка, ако ЕС откаже да договори ново споразумение.

Някои лекарства може да нямат необходимото регулаторно одобрение дотогава, за да продължат да се доставят от Великобритания.

Засиленият митнически контрол на пристанищата и други граници между Великобритания и ЕС може също да прекъсне доставките на лекарства и химическите съединения, необходими за производството им, казват регулаторите и представителите на индустрията.

„Въпреки интензивната подготовка от страна на индустрията за всеки сценарий, „Брекзит“ без сделка рискува да прекъсне доставките на лекарства в целия ЕС“, заяви за „Ройтерс“ Анди Смит, официален представител на Европейската федерация на фармацевтичната индустрия и асоциации.

Регулаторът на ЕС за лекарствата, Европейската агенция по лекарствата (EMA), заяви, че блокът е добре подготвен за „Брекзит“ и е финализирал разрешения за почти всички 400 лекарства, които изискват по-нататъшно изчистване поради предстоящото напускане на Великобритания. Предстои издаване на разрешение за три лекарства, които се нуждаят от лицензи за целия ЕС.

Агенцията е единственият орган, който може да разреши продажбите на нови лекарства в 28-те държави от ЕС за лечение на най-често срещаните и сериозни заболявания, включително рак, диабет и грип.

Много други лекарства, разрешени на национално ниво, също биха могли да бъдат изложени на риск. Близо 6000 от тези лекарства трябва да преминат през нов лицензионен процес след „Брекзит“.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече