Ще изнесе лекция в МУ-Варна.

На 17-ти септември 2019 г. (вторник) от 18:00 ч. в Първа аудитория на МУ-Варна, проф. Дейвид ван Есен (на снимката) от Катедрата по невронауки на Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури, САЩ, ще гостува във ВУЗ-а в морската столица, съобщиха оттам. Той ще изнесе лекция на тема „Човешката мозъчна кора: структура, функция и връзки“ като част от Биомедицински форум 30 (2019-2020) по покана на МУ-Варна и Българското дружество по клетъчна биология.

Проф. Дейвид Ван Есен е професор по анатомия и невронауки на университета във Вашингтон в Сейнт Луис. Неговата лаборатория изучава структурата, функцията, свързаността, развитието и еволюцията на крайномозъчната кора при хора и примати. Лабораторията използва невровизуални и невроанатомични данни за тези изследвания, получени главно чрез съвместни усилия с колеги от Вашингтонския университет и други институции. Основен акцент е поставен върху разработването и използването на методи за компютърно картографиране на мозъка, както и на инструменти за невроинформатика, които автоматизират извличането и анализа на данните.

Проф. ван Есен е главен изследовател на Човешкия Конектомен Проект (Human Connectome Project, HCP), мащабна инициатива за придобиване, анализ и свободно споделяне на висококачествени данни, получени от невроизобразяващи изследвания на 1200 здрави възрастни. Основен акцент в лабораторията е използването на НСР и други висококачествени набори от данни, за да се разберат по-добре кортикалното парцелиране и свързаността при хора и примати.

Д-р Ван Есен получава бакалавърската си степен от Caltech и докторската си степен от Харвардския университет. Постъпва в Калифорнийския технологичен институт през 1976 г. и се премества във Вашингтонския университет през 1992 г., където в продължение на две десетилетия ръководи Катедрата по анатомия и невробиология. Той е бил на много ръководни позиции, включително председател на Обществото по невронауки и основател на Организацията за картографиране на човешкия мозък. Получил е множество награди и отличия, включително Krieg Cortical Discoverer Award (Cajal Club), Glass Brain Award (Organization for Human Brain Mapping), George A. Miller Prize (Cognitive Neuroscience Society) и Carl and Gerti Cori Faculty Achievement Award (Washington University School of Medicine). Член е на Американската асоциация за напредък на науката (AAAS) и на Националната академия на науките (NAS).

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече