Отчете проф. д-р Елена Пиперкова, дм, дмн.

Проф. Пиперкова, бяхте модератор на четвъртата пленарна сесия по време на конференция МОРЕ 2019, в рамките на която бяха коментирани терапевтичните стратегии при метастатична болест. Кое според Вас е най-важно да запомнят специалистите от този панел?

Това, което е най-важно да запомнят специалистите, е вземането на най-правилното решение за персонализирано лечение на всеки болен с нов тласък на заболяването, за ефективно подобряване качеството на живот и прогнозата на пациентите, когато болестта започва да се разпространява, не поддавайки се на стандартното лечение. При прогресия на болестта, стремежът на пациентите и техните близки да запазим живота и качеството на този живот е огромен и съвременната медицина дава все повече възможности, при необходимата медицинска компетентност и тохнологична база.

Акцентите в тази сесия бяха първо комплексната олигометастатична терапия, т.с. терапевтирането на солитарната метастаза. В тези случаи възниква въпроса първо солитарна ли е метастазата?И какъв трябва да бъде подходът към нея? Мисля, че точно тук има значение персонализираната медицина и индивидуализираното решение за лечение. Може да бъде приложена само радиохирургия на визуализираната зона на прогресия. Има обаче и мнения, че съвременната диагностика, колкото и да е напреднала, не може във всички случаи да оцени метастази под критичния клетъчен обем, дори и с най-съвременните визуални методи. Тогава специалистите по лекарствена терапия казват, че таргетното лечение с радиохирургия, или оперативна интервенция от уролозите, не е достатъчна и трябва да се провежда на фона на системна терапия. Тя обаче също има своите странични ефекти, така че решението за индивидуализирано лечение при прогресия на заболяването с установена солитарна лезия трябва да се взима от екип, индивидуално за всеки пациент, на принципа – да помогнем, без да увредим. Няма обща схема.

Другите две лекции, които бяха изнесени, третираха метаболитната нуклеарно-медицинска терапия, т. нар. безкръвна хирургия, с радиофармацевтични препарати, които избирателно се натрупват в метастатичните огнища, за да ги унищожат на място, независимо къде се намират в човешкото тяло. При прилагане на радиофармацевтични препарати съдържащи стронций и самария се постига обезболяващ палиативен ефект, а при прилагане на терапевтични дози радий 223, ефектът обезболяващ с подобряване свободата на движение и качеството на живот на пациента, както и терапевтичен. Разбира се, индикациите, контраиндикациите, подготовката на пациентите, начинът на приложение, методологията на провеждане на лечението, трябва да се спазват с регламентирани протоколи и ние сме ги публикували в Националния стандарт по Нуклеарна медицина.

За съжаление, в нашата страна метаболитна терапия за рефрактерна костна болка при костни метастази със Стронций-89, Самариум-153 или Радий 223, както и лечението на метастатична костна болест и мекотъканни лезии с лутисиум или Актиниум – не са достъпни към момента. Считам, че нашата гилдия прави разумни предложения, и че в скоро време тази терапия ще бъде достъпна и в нашата страна, за да се прилага при пациентите и да бъде подобрена прогнозата на разпространения рак на простатата.

Снимка: Здравен навигатор

Мария Радмилова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече