Започва ваксинация на 4000 медицински работници.

В Австралия започва ваксинация на 4000 медицински работници с ваксина против грип и с BCG ваксина, предаде Lexmedica News. Целта е да се провери дали BCG ваксината може да помогне в борбата с коронавируса. Така 4000 лекари и сестри в Австралия, които са първа линия в борбата с КОВИД-19 ще бъдат ваксинирани с ваксината за „Бацил на Калмет и Герен“ и със сезонна противогрипна ваксина. Медицинските специалисти са разделени на две групи. Ва първата група ще се поставя комбинация от противогрипна и BCG ваксина, а на другата група само противогрипна ваксина.

До решението се стигна след като в научните среди се заговори за благоприятното влияние на BCG ваксината върху имунната система.

Екип учени от четири страни вече започват проучване в тази насока. Предвижда се да се провери дали лекарството може да засили защитните сили на организма срещу новата коронавирусна инфекция COVID-19 и други инфекции. За това разказва Science.

Очаква се новото проучване да включва медицински сестри и лекари, които са изложени на по-висок риск от заразяване с инфекции, пренасяни във въздуха, отколкото средното население. Проучването ще обхване и възрастните хора, тъй като те имат по-голяма вероятност от опасните последици от инфекциозните заболявания.

BCG ваксината съдържа отслабен щам на Mycobacterium bovis, причинител на туберкулоза по говедата. Той е кръстен на френските микробиолози Алберт Калмет и Камил Герин. В много страни, включително и в България, децата са ваксинирани през първата си година от живота. Science посочва, че ваксината е „безопасна и евтина, но далеч от идеалната: предотвратява до 60% от случаите на туберкулоза при деца с голямо различие в честотата в различните страни“.

Обикновено ваксините помагат на организма да развие имунитет срещу специфичен патоген (бактерии или вирус). Характеристиката на БЦЖ е, че той повишава устойчивостта на организма не само срещу причинителя на туберкулозата. Датските учени са публикували редица изследвания, най-важният извод от които е, че ваксината срещу туберкулоза предотвратява около 30% от всички инфекции през първата година след ваксинацията. Този модел важи и за вирусите.

Констатациите за „чудодейния“ ефект на ваксината срещу BCG бяха подложени на критика, но преглед, публикуван от СЗО през 2014 г., твърди, че ваксината намалява смъртността при всички причини. Прегледът за 2016 г., публикуван от The BMJ , беше по-положителен, но посочи необходимостта от нови, качествени изследвания.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече