Това информираха от двете съсловни организации.

Български лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България се оттеглиха от инициативата на Националната пациентска организация „COVID Алианс – заедно срещу COVID-19“. От организациите се разграничаха от НПО след като само преди ден бяха отчетени резултатите от инициативата.

„Български лекарски съюз се включи в инициативата на Националната пациентска организация Covid AЛИАНС – заедно срещу Covid-19 и приветства идеята на пациентите с хронични заболявания да се предоставя информация и телефонни консултации с водещи медицински специалисти за поведение в условията на пандемия, предизвикана от коронавирус. Замисълът на Националната пациентска организация, представен от Вас за планиране и изготвяне на цялостна стратегия за защита на хронично болните в условията на пандемия също беше приет радушно от нас. Смущава ни обаче развитието на инициативата и това, че първоначалната идея за съвместни решения за подпомагане на пациентите се отклони в посока изместване на БЛС от законово установената му роля на договорен партньор на НЗОК и защитаващ интересите на всички лекари и всички работещи в сферата на здравеопазването“, написаха от БЛС.

„С настоящото Ви уведомяваме, че след обсъждане в УС и НС, че НСОПЛБ изцяло подкрепя заявената от УС на БЛС позиция и нейните основания по повод изявления по време на проведения от Вас брифинг на 28 май и други предприети действия. Информираме Ви, че считано от днес 29.05.2020 г. НСОПЛБ също се оттегля от инициативата на Националната пациентска организация Covid алианс – заедно срещу Covid-19. Потвърждаваме и ще работим в посока въвеждане на електронни рецепти, протокол и направление, което е в полза на нашите пациенти и ОПЛ в сътрудничество с БЛС. Не приемаме временната ситуация с възникналата пандемия да се използва и за други освен посочените цели“, написаха от своя страна от съсловната организация на общопрактикуващите лекари.

Подробна информация:

Писмото на БЛС

Писмото на НСОПЛБ

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече