За този проблем предупреждават изследователи от Оксфорд.

Проучване, направено сред 2 млн. души показва, че при работещите на смени е почти с 25% по-вероятно да получат инфаркт или инсулт в сравнение с тези, които работят само през деня.


Като основна причина изследователите посочват , че така работещите водят много по-нездравословен начин на живот. Те по-често консумират нездравословна храна, спят лошо, не спортуват и всичко това води до проблеми със сърцето.


Екип от международни изследователи е анализирал резултатите от 34 подобни проучвания, за да провери дали работата на смени може да е свързана с по-сериозни сърдечно-съдови проблеми.


От всичките 2 млн. анкетирани, 17 359 са имали някакъв вид сърдечни проблеми. 6598 са претърпели сърдечен удар, а 1854 исхемичен инсулт, причинен от липсата на кръв към мозъка.


Данните показали, че работата на смени носи около 23% по-голям риск от сърдечен удар и 24% риск от коронарни проблеми. Според учените програмите за скрийнинг могат да помогнат за идентифициране и лечение на рискови фактори като високо кръвно налягане и висок холестерол.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече