Проблемът бе коментиран между специалисти и ОПЛ по време на симпозиум на Actavis.

Сателитният симпозиум се проведе по време на Националната научно-практическа конференция на НСОПЛБ в Пловдив. Общопрактикуващите лекари имаха възможност да се запознаят в детайли с проблема с вестибуларните нарушения. По покана на фармацевтичната компания Actavis (http://www.actavis.bg/bg/default.htm) лектор на симпозиума бе проф. д-р Иван Миланов, а модератор – проф. д-р Захари Захариев.


"Вестибуларните нарушения са много важни в общата медицинска практика поради простата причина, че имат висока честота. Освен това, те са свързани с много вегетативни и психогенни проблеми, като това е проблем, който се преживява доста тежко от болните", коментира пред Zdravennavigator проф. Захариев. Както той, така и проф. Миланов са категорични, че новите лекарствени терапии са доста разнообразни и ефективни.


Важно е първоначално общопрактикуващият лекар да насочи пациента към специалист и да се проведат определени изследвания. След като вече е установена диагнозата, самото лечение и наблюдение на пациента може да се провежда от общопрактикуващия лекар, без да е необходимо пациентът отново да посещава специалист по неврология например или да се подлага на поредните изследвания, отбелязват специалистите.


"Мениеровата болест е едно от много честите заболявания в съвременното натоварено общество. Не може да се каже защо това е така, но действително голям процент от хората страдат от мениерова болест. Това е хронично заболяване, протича с пристъпи, които обаче се повтарят многократно. Интервалът между пристъпите е много индивидуален, като понякога дори могат да преминат години без да се повтори пристъпа. Пациентите обаче се плашат, тъй като пристъпите протичат доста брутално и внезапно. Хубавото е, че от около десетина години вече има медикаменти, които ефективно повлияват тези пристъпи, като се съкращава тяхната продължителност. И ако преди години при един подобен пристъп пациентът трябваше да бъде на легло около една седмица, сега с приема на медикаменти за три дни пациентът вече може да е на крака и да е работоспособен". Това отбеляза от своя страна проф. д-р Иван Миланов.

Мария Радмилова, Камелия Коцева

Вертижни разстройства.

Проф. Миланов по време на лекцията.

Ориентация в пространството.

Проф. Миланов в детайли запозна ОПЛ с проблема.

Вертижни разстройства.

Специфични увреждания.

Класификация.

Симптоми при вертижни разстройства.

Клинични форми.

Мениерова болест.

Фармакодинамика.

Какво още е добре да се знае.

Нежелани лекарствени реакции.

Аудиторията прояви сериозен интерес към сателитния симпозиум.

Снимки: Zdravennavigator

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече