Това твърдят учени, след проведени изследвания.

Учени от университета на Аделаида и Южноавстралийския институт за здравеопазване и медицински изследвания установиха, че приемът на храна в ограничен период от време през деня намалява риска от диабет тип 2, предаде БТА.

В проучването били включени 15 души. Те можели на приемат обичайната за тях храна от 8 ч. сутринта до 17 ч. следобед или от 12 ч. на обяд до 21 ч. вечерта. Концентрацията на глюкоза в кръвта им била изследвана ежедневно. Оказало се, че 9-часовият „прозорец“ за прием на храна подобрява метаболизма и улеснява контрола на кръвната захар, предава сайтът MedicalXpress.

Според изследователите, ефектът е постигнат посредством намаляване на телесното тегло. Те отчитат, че за се понижи рискът от диабет не е необходимо хората да се отказват от храните, които предпочитат. Ограниченото време за прием на храна подобрява контрола на кръвната захар, независимо дали по-рано или по-късно през деня е преустановено храненето. За да се потвърди обаче ефикасността на този метод са необходими още допълнителни изследвания.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече