Ползваме най-добрите устройства, обявиха от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Официално днес в УМБАЛ „Свети Иван Рилски” бе даден старт на реимбурсирането от НЗОК на процедурите по дълбоката мозъчна стимулация (ДМС). Досега имплантите бяха финансирани лично от пациентите, като стойността им е около 40 000 лв.

Интервенцията по ДМС в България се прилага само в УМБАЛ „Свети Иван Рилски” от април 2013 г., а преговорите за реимбурсиране на мозъчните пейсмейкъри продължават цели 6 години. Договореният брой процедури, които ще бъдат финансирани до края на годината е 18, като част от тях са за първична имплантация, а другата за смяна на батериите на вече поставени устройства.

Първият пациент със сменена батерия, финансирана от НЗОК, е вече факт. Това е 68-годишна жена от Плевен. По-късно днес беше сменена батерията и на още един пациент - 71-годишен мъж, който е с тежка скованост вследствие на спиране работата на устройството заради изчерпан заряд.

„НЗОК чу молбата на лекари и пациенти. Макар че България е последната страна в ЕС, в която ще има тази опция, нашите пациенти с Паркинсон получават лечение, сравнимо с това в най-развитите страни по света. Ползваме само най-модерните устройства. Няма да бъдем Европа на две скорости”, заяви ръководителят на единствения екип, който извършва иновативната терапия в България - доц. Красимир Минкин. Преди да въведе модерното лечение у нас, той се е обучавал във Франция, а заниманията му в областта датират от 2003 г.

Дълбоката мозъчна стимулация (ДМС) е метод за лечение на болестта на Паркинсон. Представлява имплантиране на електроди в специфични мозъчни центрове, които са постоянно стимулирани от подкожно имплантиран генератор, напомнящ сърдечните пейсмейкъри. ДМС е предназначен за пациенти, които са в т.нар. средна фаза на Паркинсон. Тя настъпва между 5 и 10 г. от появата на болестта, когато повечето медикаменти престават да действат.

За съжаление, не всеки пациент е показан за иновативната процедура. Затова е изработена специална методика, съвместно със експерти от НЗОК, специалисти по неврология и неврохирургия, чрез която да се подберат тези болни, които биха се повлияли най-добре и да се ограничат страничните ефекти. Стандартите са подобни на останалите експертни центрове по света: пациентите да са до 75 години, да са в добро конгнитивно състояние и да нямат тежки придружаващи заболявания.

Към момента 12 нови пациенти са преминали всички предварителни изследвания и са доказано подходящи за имплантиране, а осем предстои да бъдат тествани. При някои от болните единствено финансовият момент е препятствал прилагането на интервенцията досега: имплантите струват около 40 000 лв. – сума непосилна за повечето хора.

Общо трийсет и двама са пациентите, които са се подложили на дълбока мозъчна стимулация за шест години, откакто интервенцията е въведена в България. Всички те са финансирали мозъчните пейсмейкъри със собствени средства.

Резултатите при тези трийсет и двама болни са съпоставими с пациентите по света. 90% са с много добро повлияване от ДМС, а другите 10% са с подобрено здравословно състояние. При 60% от тях се е подобрила двигателната функция, а 70% са имали намаление на неволевите движения след интервенцията. Това обясни неврохирургът, д-р Калоян Габровски, част от екипа прилагащ иновативната терапия в България още от първия ден.

Освен за пациенти с напреднал Паркинсон, НЗОК ще плаща и за лечението с дълбока мозъчна стимулация на такива с дистонии (неволни мускулни или контракции) и есенциален тремор.

„ДМС е с доказани резултати и при някои други социално значими заболявания като обсесивно-компулсивни разстройства, тежки депресии, зависимости“, разказа доц. Минкин. Той се надява в един бъдещ момент финансирането от НЗОК да обхване и тези диагнози.

Доц. Минкин по време на смяната на батерията на устройството за дълбока мозъчна стимулация (ДМС). Пациентът е 71-годишен мъж, чиято батерия се подменя с такава от ново поколение, чийто живот е много по-дълъг (20 години, вместо 4-5).

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече