Това отчетоха уролози от „Александровска”.

В урологията Da Vinci има широко приложение при всички заболявания, при които се прилага оперативен метод, но най-широко е то в операциите при рак на простатата. Това коментира доц. Маринчо Георгиев (на снимката), началник на Клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска”, който има дългогодишен опит в хирургията с робота.

Наскоро такъв бе инсталиран в „Майчин дом”, който ще се използва както от гинеколозите на АГ-болницата, така и от уролозите и коремните хирурзи на „Александровска”.

„Лошата новина е, че няма клинична пътека, която да покрива роботизираната хирургия при рак на простата и пациентите заплащат между 5000 и 6000 лв., въпреки че урологичната общност от години полага усилия за решаване на този проблем. С робота Da Vinci ще се лекуват злокачествени и доброкачествени тумори на яйчниците и шийката на матката, стрес инконтиненция (неволно изпускане на урина), рак на панкреаса, на пикочния мехур, малки тумори на бъбрека, вродени аномалии и всякакви други гинекологични и урологични операции”, отбеляза специалистът по урология.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече