Повечето от хората със заболяването не се диагностицират и не получават подкрепа.

На година разходите, които се правят за това заболяване надхвърлят 1 трилион щатски долара, като според прогнозите, сумата ще се удвои до 2030 г. Смъртните случаи в резултат на деменции са се увеличили повече от два пъти за периода 2000-2016 г., което прави болестта петата водеща причина за смъртност в световен мащаб през 2016 г., в сравнение с 14 място през 2000 г. Статистиката бе оповестена от фондация „Състрадание Алцхаймер България“, като поводът е Световният ден и месец, посветени на борбата с болестта, който се отбелязва на 21 септември.

Според резултати от най-мащабното изследване в световен мащаб за отношението към деменцията, подготвено от Международната Алцхаймер организация (ADI), налице са сериозни липси на глобални познания около деменцията. Две трети от хората все още смятат, че болестта е нормална част от стареенето, а не невродегенеративното разстройство.

95% от участниците са на мнение, че биха могли да развият деменция през своя живот, а над 2/3 биха си направили тест за генетично профилиране, за да научат дали са изложени на риск от деменция. Независимо от това, две трети от хората все още смятат, че деменцията е естествена част от стареенето.

ADI стартира своята глобална кампания „Нека говорим за деменцията“ на 1 септември 2019 г., за да отбележи началото на месеца за информираност. Кампанията се основава на разбирането, че говоренето за деменция помага за справяне със стигмата, насърчава хората да научат повече, да търсят помощ, съвет и подкрепа.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече