Това сочат две отделни проучвания.

Те бяха оповестени миналата седмица в списанията Science and Science Immunology, предаде CNN. Иследователите са открили, че силно заразният и потенциално фатален вирус на морбили може да причини „имунна амнезия“, премахвайки антителата, които предпазват пациентите от други заболявания и да остави организма уязвим към болести, от които преди това е бил защитен.

Изследователи от медицинския университет в Харвард, които ръководят научното проучване, са изследвали кръвни проби от деца преди и след получаване на морбили. Те са открили, че вирусът изтрива 11% до 73% от защитните антитела на пациентите, което ги излага на по-голям риск от вирусни и бактериални щамове, срещу които преди това са били имунизирани.

Смята се, че вирусът на морбили може ефективно да отмени защитата, осигурена от ваксините срещу други инфекции като грип или дори туберкулоза, като по този начин огнищата на морбили могат да се окажат и огнища на други заболявания.

„Екипът доказа за първи път, че морбили връща имунната система на човек обратно в състояние близко до това на новородено бебе с ограничена способност да реагира на нови инфекции“, се казва в прессъобщение на института на Wellcome Sanger.

Вирусът може да причини треска, кашлица, сълзене на очите и обрив. Тези симптоми протичат по-тежко при хора, които с уязвима имунна система, като недохранени деца или такива с предшестващ имунен дефицит.

Изследователи и друг път са проучвали влиянието на морбили върху имунната система, но тези две изследвания за първи път потвърждават механизмите на имунната амнезия.

Тази година са наблюдавани огнища на морбили по целия свят, дори на места, които преди това са елиминирали вируса. Само преди няколко месеца САЩ „преживяха“ най-голямото си огнище от 2000 г. насам. През август четири европейски държави – Албания, Чехия, Гърция и Обединеното кралство, загубиха статута си на държави без морбили, защото болестта се появи отново.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече