Тя стартира днес.

Днес, 18 ноември, стартира Международната седмица на предсърдното мъждене. За поредна година кампанията ще премине под мотото: „Detect. Protect. Correct. Perfect.” („Открий. Защити се. Коригирай. Усъвършенствай.“) и отново ще се фокусира върху най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм – предсърдното мъждене (ПМ). То засяга хора на всякаква възраст и може да доведе до инсулт или сърдечна недостатъчност.

Измерването на пулса е проста, но съществена част от профилактиката, която всеки трябва да провежда. Измерването на пулса на ръката е много лесно и може да се направи от всеки в домашни условия като отнема по-малко от минута, но засичането на регулярни отклонения от нормата може да е знак, че трябва да се потърси консултация със специалист.

Предсърдното мъждене е една от най-често срещаните аритмии, като в проучване, публикувано през юни тази година, се посочва, че около 7.6 млн. души в ЕС имат ПМ и се очаква до 2060 г. да достигнат 14.4 млн. (https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Atrial-fibrillation-set-to-affect-more-than-14-million-over-65s-in-the-EU-by-2060).

Пациентите с ПМ имат 5 пъти по-голям риск от сърдечносъдов инцидент. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчносъдови (инсулт). При около 30% от пациентите, диагностицирани с предсърдно мъждене, няма съпътстващо сърдечно заболяване.

Предсърдното мъждене много често няма никаква клинична изява, като поради тази причина остава неразпознато и нелекувано. Превенцията при него е същата като при други сърдечносъдови състояния. Това включва физически упражнения, здравословна диета, отказ от тютюнопушене и алкохол, контрол на кръвното налягане и диабета. Скринингът за предсърдно мъждене е важен, тъй като след установяване на заболяването, то може да се контролира успешно, така че да се предотвратят усложнения, най-сериозното сред които е инсултът. 

За кампанията на НПО, посветена на превенцията на инсултите

Във връзка с Международната седмица на предсърдното мъждене, Национална пациентска организация продължава своята скрининг програма за безплатни прегледи на пациенти от малки населени места, които са в риск от предсърдно мъждене. Записването става през личните лекари и/ или преглеждащите специалисти.

Този тип прегледи стартираха през 2018 година, когато бяха скринирани 427 пациенти от 11 населени места. През месец май 2019 година акцията се проведе за втори път и бяха осъществени прегледи на 301 души от 13 градове и села.

Чрез тези прегледи се цели профилактика на сърдечносъдовите заболявания и откриване на пациенти с предсърдно мъждене или в риск от възникване на инсулт, подобрение качеството на живот и осигуряване на дългосрочен и по-качествен контрол на заболяването.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече