Участва в среща на тема: Beating Childhood Cancer: the 2020 – 2024 agenda в ЕП.

В Европейския парламент се проведе специална политическа среща, организирана от SIOPE и CCI-E, на тема: „Beating Childhood Cancer: the 2020 – 2024 agenda”. Събитието е първо по рода си за общността на детските онкохематолози, родителските и сървайвърските организации. Целта му е информиране и планиране на политически действия заедно с новосформираните членове на Европейския парламент. Срещата се организира от евродепутати от различни политически групи, за да се насърчи възможно най-широката подкрепа и са поканени само членовете на ЕП с особен интерес към въпросите.

Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ участва с презентация съвместно с проф. Жил Васал, на тема „Access to medicines: meeting the needs of paediatric cancer patients across Europe“.

Срещата е добър повод за начало на нови европейски политики по отношение на осигуряването на равен достъп до лечение на всички малки пациенти в Европа. Посланията след нея са:

– Осигуряване на възможно най-доброто лечение на всяко дете, борещо се с болестта, независимо къде е родено;

– Трайно преодоляване на причините за липса на лекарства в някои държави;

– Преодоляване на разликата в процента излекувани деца, който достига до 20% по-ниска успеваемост в страните от Източна Европа;

– Достъп до иновативно лечение, което в момента е достъпно само за 1 от 10 деца;

– Търсене на решения за подобряване на лечението с по-малко токсични препарати, с цел да се осигури и по-качествен живот на сървайвърите в дългосрочен план;

– Осигуряване на адекватна проследяваща грижа за сървайвърите и подобряване на качеството им на живот;

– Създаване и съблюдаване на стандарти за лечение и грижа, на които да отговаря всяка клиника в ЕС;

– Увеличаване на процента на излекуваните от редки тумори;

– Намаляване на смъртността наполовина до 2030 г.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече