Това показват данните за миналата година.

През изминалата година в УМБАЛ Бургас се отчита повишен интерес към доброволното кръводаряване от страна на по-млади дарители, особено от ученици и студенти. Статистиката за страната показва, че по-голямата част от кръводарителите са жени. Това съобщиха от лечебното заведение в морския град.

Оттам допълниха, че „Мисис Бургас 2018“ Вержиния Иванова вече е редовен кръводарител. След като стана носителка на титлата, красивата бургазлийка обеща да работи за популяризиране на доброволното и безвъзмездно кръводаряване чрез личния си пример. За пореден път тя даде кръв в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас и призова и други да я последват.

„Кръвта спасява човешки живот. Няма нещо, което да може да я замени. Човек, който се нуждае от кръвопреливане заради заболяване или инцидент, може да бъде спасен само от друг човек“, каза Вержиния Иванова. „За съжаление в повечето случаи хората даряват кръв принудени от обстоятелствата – когато техен близък се нуждае спешно. Ако всеки здрав човек го прави редовно, няма да има недостиг на кръв“, добави тя. Опитът й като финансов директор на първата частна многопрофилна болница в Бургас я е срещнал лично с много пациенти и техни близки, изпадали в подобна ситуация.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече