Мултидисциплинарен екип от болницата поема случая.

Бременна жена, страдаща от тежка тромбофилия роди безпроблемно в УМБАЛ „Дева Мария“ след като ѝ бе отказана помощ в клиники в няколко големи града, включително София. Това съобщиха от болницата днес. За 37 годишната М. И. от Русе първата бременност се превръща от най-прекрасния в най-тежкия период. Пациентката страда от тежка тромбофилия, което повишава риска от образуване на тромби в кръвта от 80 до 100 пъти. Именно тромбофилията е причината няколко болници да откажат да се ангажират с раждането, поради риск от усложнения както по време, така и след родовия процес.

В родния си град Русе М.И. се среща с бившия началник на АГ- комплекса- акушер-гинеколога доц. д-р Георги Хубчев, който в момента оглавява отделението по акушерство и гинекология на университетска болница „Дева Мария“ в Бургас. Доц. д-р Хубчев се ангажира със случая, въпреки множеството възможни негативни развръзки. Той сформира мултидисциплинарен екип от съдови хирурзи, кардиолози, гинеколози и уролози от УМБАЛ „Дева Мария“ и заедно успяват да доведат бременността до щастлив финал.

„Пациентката дойде в Бургас в 33 г.с., тъй като в няколко града бе получила отказ за родоразрешение, поради риск от усложнение. В нейния случай усложнения биха могли да бъдат тромбемболия или обилно изкървяване, всяко от които застрашаващо живота на бебето, тъй като тромбофилията се унаследяват от плода. Рискови бяха и оформените големи варици по предна коремна стена, а впоследствие се оказа, че предната стена на матката също е с разширени вени. Пациентката престоя 2 седмици и половина, за да може плодът да узрее, през което време бяха извършени пълни изследвания и консултация със съдов хирург и кардиолог. Заради значителната венозна стаза се извърши секцио с готовност за всички усложнения - кръвотечение и тромбемболия. Следоперативният период протече под стриктно наблюдение с ранно започване на хепаринови препарати. В него се откри и вроден бъбречен проблем, който своевременно бе консултиран с уролози. Бяха пуснати панели на майката и на бебето, за да се установи дали тромбофилията е хомо или хетерозиготна и в каква степен плодът е унаследил проблема. Резултатите са, че майката е с тежка форма на тромбофилия, но за щастие бебето не е унаследило заболяването“, разказва доц. д-р Георги Хубчев.

„Знам, че моят случай бе предизвикателство и съм благодарна на целия екип. Бяха уникални. Доверих се на доц. д-р Хубчев след като известни имена в няколко големи града ясно заявиха, че не искат моя случай в техните клиники. И така - въпреки че аз съм от Русе, въпреки че доц. д-р Хубчев е от Русе, моят вариант остана Бургас. Нямам думи, с които да изразя благодарността си и към консултативния екип в лицето на съдовия хирург д-р Галин Желев, анестезиолога д-р Христо Якимов, началника на отделението по кардиология д-р Иванета Йончева, началника на клиниката по урология д-р Дичо Калоянов. От сърце благодаря и на отделението по неонатология и лично на д-р Мария Търнева, които денонощно бяха до детето ми“, не пести благодарности М.И.

Младата майка разказва, че бременността ѝ е била изключително тежка от емоционално естество. „Лекарите, които бях избрала да следят бременността ми в родния ми град, не ме оставиха да се зарадвам в нито един момент. Първо трябваше да стигнем до 10 г.с., после трябваше да стигнем до 13 г.с., след това почнаха да ме плашат как ще направя белодробна емболия, в напреднала бременност чух истории за загубени плодове на майки с подобен на моя проблем, в последните седмици чух как ще умра на операционната маса“, връща се в изминалите месеци тя.

На този фон професионализма и отношението в университетска болница „Дева Мария“ изпъкват още по-силно. „Малко преди да ме приспят в операционната, спрях анестезиолога д-р Якимов, защото много държах да кажа на целия екип, че им вярвам с цялото си сърце и се оставям в ръцете им. Много исках да знаят, че каквото и да стане, аз знам, че са направили най-доброто. И тогава д-р Якимов ми каза, че ми обещава, че и аз, и бебето ще сме добре. Не знам как да му се отблагодаря за всичко - и за професионализма, и за отношението. Целият екип направи максималното, за да бъда спокойна. И накрая се оказа, че дори са направили снимки на изплакването на бебчето, което за мен е невероятен жест“, разказва младата майка.

„В случая водеща бе патологията на майката, поради което раждането бе високорисково. Детето се роди недоносено първа степен с тегло 2320 гр., с клинични и рентгенови данни за хиалинно-мембранна болест. Проведохме комплексно лечение с инсуфлиране на сърфактант и апаратна вентилация. Проведохме разширени изследвания на детето, за да се изключи вродена тромбофилия, проследихме го в динамика. Проведеното лечение бе с добър ефект - на третото денонощие свалихме детето от респиратор, последва кислородотерапия, показа добър тегловен прираст и добри жизнени показатели. Изписахме го на 17 ден след раждането без патологични отклонения, с добър неврологичен статус“, сподели началникът на отделението по неонатология д-р Мария Търнева. Майката и бебето са изписани в отлично здраве и вече се възстановяват у дома.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече