Това заяви акад. Богдан Петрунов.

„Епидемията си минава своя ход. Не по-малко от 70-80 на 100 трябва да се инфектират, след това постепенно тя ще угасне и ще се създаде имунитет”. Това заяви имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов в ефира на Нова телевизия. По думите му обаче, самият колективен имунитет се създава много бавно и не е толкова качествен.

Акад. Петрунов допуска, че с идването на новите грипни щамове може да се получи ситуация, в която да липсват места в болниците. „Може да се окаже, че това ще бъде грамадно изпитание на здравната система”.

Петрунов отбеляза, че страната отдавна е излязла от клъстърнато разпространение на вируса и налице е дифузното. Според него причината е, че хората не спазват епидемичните мерки.

„Най-малко искам да бъда на мястото на тези, които взимат решенията. Това е изключително сложно – да прецениш кое е добре и кое не. Мисля, че категорично дискотеките и нощните барове не трябваше да се отварят”, каза още акад. Петрунов. Не трябваше да се пускат и стадионите с публика, добави той.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече