Това заяви граначалникът Петър Паунов.

Днес почина още един пациент в районната болница - той е от квартал "Изток", който е под пълна карантина до края на месеца.

С него жертвите на пандемията в Кюстендил стават 11, посочиха от Областния кризисен щаб, предаде БНР.

Кметът Петър Паунов обяви статистика към днешна дата за заразата в града и общината: "Кюстендил се превърна в огнище на зараза, без да има каквито и да било предпоставки за ова. От 125 човека за последните седмици с PCR-тестове, 94 са в квартал "Изток", но останалите са в Кюстендил и в малките населени места. Вече имаме 20 души с положителен резултат, които са извън квартала".

В районната болница в града в Covid-отделението има настанени 15 пациенти, някои от които са в тежко състояние: "Ежеминутно пристигат хора, които са със симптоматика и всеки ден пътуват между 50 и 70 проби, защото хората имат симптоми. Ние имаме двама-трима пулмолози. Те изнемогват. Двама-трима вътрешни лекари - изнемогват денонощно. Те не свалят костюмите. Тичат от отделение в отделение. По 400 обаждания има Спешния център да обслужва на денонощие. Болницата няма да издържи. Няма кой да лекува. Или ще бъдем принудени в един момент в Дупница да се лекуваме, или трябва да се минава на полеви тип болница".

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече