Целта е да се помогне на немската компания CureVac да разработи потенциална ваксина срещу Covid-19.

Това написа в Туитър изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Илон Мъск, съобщи БНР. От CureVac, биофармацевтична компания със седалище в Тюбинген, заявиха, че разработват преносими, автоматизирани мРНК производствени единици, които нарича принтери, и които Илон Мъск описва като „РНК микрофабрики“. Те са проектирани да бъдат изпращани до отдалечени места, където могат да се произвежда на конвейер кандидата за ваксина и други терапии на базата на матрична РКН (мРНК) в зависимост от „рецептата“, подадена в машината.

Ако кандидатът за ваксина спечели одобрението, той ще разполага с производствени площадки, които са регулаторно одобрение в Германия, с капацитет за производство на стотици милиони дози.

Компанията, базирана в Тюбинген и подкрепена от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, е пионер в така наречения мРНК (матрична РНК - mRNА) подход, който също така се следва от компанията BioNTech и нейния амрикански партньор Pfizer, както и от друга американска компания Moderna, посочва Ройтерс.

РНК молекулите са едноверижни версии на ДНК двойната спирала. Благодарение на повтарящия се молекулен модел, те могат да бъдат произведени в сравнително прост биохимичен процес, който не изисква генетично модифицирани живи клетки, които са необходими за производството на повечето други биотехнологични лекарства.

CureVac също така изгражда нов стационарен обект, който може да увеличи продукцията си десетократно до милиарди дози.

„Микрофабриките“ ще бъдат изградени в Tesla Grohmann Automation в Германия, посочи Илон Мъск в Туитър късно в сряда вечер.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече