Това се твърди в ново проучване на Каролинския медицински институт в Швеция.

Ново проучване на Каролинския медицински институт в Швеция, цитирано от BBC, показва, че имунитет към новия коронавирус може да имат повече хора от доказаното до момента с тестове за антитела. Според данните, хората с отрицателни резултати също може да имат имунитет, предаде Аctualno.com.

Изследователите от Каролинския медицински институт в Швеция са тествали 200 души както за антитела, така и за Т-клетки. Някои от тях са донори на кръв, докато други са били проследявани като част от групата на първите заразени в Швеция, основно връщащи се от засегнати райони като Северна Италия.

На всеки тестван положително за антитела са били открити още двама, които имат специфични Т-клетки. Те именно идентифицират и унищожават заразените с вируса клетки. Това се наблюдава дори при леките или безсимптомни случаи на Covid-19. Освен това, колкото по-тежко е състоянието на болния, толкова по-високо е нивото на антителата и Т-клетките, които произвежда. Това може да означава, че по-широка група от хора има по-високо ниво на имунитет към Covid-19, отколкото показват тестовете за антитела. Вероятно тези хора са развили имунен отговор с антитела, но или те са избледнели или не могат да бъдат засечени при текущите тестове. И тези хора би трябвало да са защитени, ако бъдат изложени на вируса отново. Остава въпросът обаче дали тези клетки само защитават човек или спират предаването на инфекцията на други хора.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече