Това е една от най-разпространените диагнози сред съвременния човек.

Синдромът на сухото око е една от най-разпространените диагнози, които офталмолозите поставят на пациентите в днешно време. Причините – сериозното застояване пред компютъра и телевизора.

При работа на компютър или при продължително гледане на телевизия, когато погледът се фиксира в екрана, човек мига значително по-рядко. Окото не се овлажнява и слъзният филм изсъхва. Това е по-честата причина, която води до възникването на синдрома на сухото око, казват офталмолозите. По-рядко той се появява вследствие на хормонални промени и прекарани инфекциозни заболявания.

Заболяването се проявява със следните симптоми - сърбеж, парене, зачервяване на очите, временно влошаване на зрението, което се възстановява след премигване, повишена чувствителност на очите, сълзене – най-вече при ярка светлина.

Профилактиката е най-важното условие, за да не се стига до това състояние. Специалистите препоръчват няколко основни неща. Преди всичко – да се прекарва по-малко време пред компютъра или телевизора. А тези, които не могат да избегнат застояването пред компютъра, не трябва да забравят да мигат по-често. Желателно е редовно да се използват капки, имитиращи сълзи. Т. нар. изкуствени сълзи действат облекчаващо.

Ако обаче вече имате симптомите на синдрома на сухото око, задължително отидете на преглед при офталмолог. Така след комплексно изследване ще може да проведе правилно лечение.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече