Как да предпазим бъбреците. Няколко основни съвета в Световния бъбречен ден, който се отбелязва днес.

Днес е Световният бъбречен ден, който пред тази година се провежда под наслов "Пази бъбреците си, спаси сърцето си!", напомнят от здравното министерство. От ведомството оповестиха и своеобразни седем златни правила, за да се предпазят бъбреците. Те са:

1. Бъдете активни. Движението спомага да се намали артериалното налягане и така се ограничава рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване. Ходене, тичане или каране на колело, това е залегнало в концепцията "Движение за здрави бъбреци“.


2. Редовно следете кръвната си захар. Повече от половината болни с диабет развиват и бъбречно увреждане. Необходимо е диабетиците редовно да изследват бъбречната си функция.


3. Следете артериалното си налягане. Хипертонията може да увреди бъбреците, а при голяма част от болните тя е израз на увреждане на бъбреците. Нормалните стойности на артериалното налягане са 120/80л при нива от 129/89 се приема за прехипертония, което наляга промяна в начина на живот и диетични ограничение. При стойности от или над 140/90 е необходимо да обсъдите с доктора си поведението и необходимостта от лечение.


4. Хранете се здравословно и поддържайте оптимално тегло. Ограничете приема и на сол. Препоръчителното количество сол дневно е 5-5 гр или около 1 чаена лъжичка. Ограничете приема на готови храни, не добавяйте сол към храната. По-лесно ще контролирате приема на сол ако сами приготвяте храната си с пресни продукти.


5. Не пушете, тютюневият дим е рисков фактор за бъбречни увреждания.


6. Не злоупотребявайте с лекарства. Известно е, че някои широко рекламирани лекарства като нестероидни противовъзпалителни медикаменти, например, причиняват бъбречно заболяване.


7. Периодично изследвайте урината си за наличие на белтъци в нея.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече